LittleDev Academy

Academia micilor developeri

Little Dev

contact@little-dev.ro

0733 560 004

Little Dev

De ce sa aleg cursurile LittleDev?

In randurile de mai jos vom incerca sa raspundem la o intrebare pe care si-o pun unii parinti atunci cand trebuie sa se hotarasca daca pot alege programarea ca si activitate pentru copilul lor:

De ce trebuie sa imi inscriu copilul la un curs de programare?

Curand, in viitorul pe care il vor trai si construi copiii de astazi, programarea va fi noua alfabetizare, o alfabetizare globala, care nu va tine cont de dialecte si prin intermediul careia vor comunica mai simplu, mai facil, depasind barierele fizice si culturale, prin inovatie, creativitate si orientare catre rezolvarea obstacolelor mai mici sau mai mari. De aceea, este esential sa investim in viitorul copiilor nostri, pentru ca acestia vor cuceri noi orizonturi si isi vor pava singuri calea catre succes prin intermediul deprinderii limbajelor de programare.

  • Pregatire pentru viitor
  • Dezvoltarea gandirii computationale
  • Creativitate, flexibiltate, ingeniozitate
  • Hard skills, Soft skills

Limbajul de programare, noul alfabet al viitorului

Cea mai buna investitie pe care o poti face pentru copilul tau este familiarizarea si deprinderea limbajelor de programare, ce in viitorul nu atat de indepartat vor forma o limba noua, o forma de comunicare globala, depasind bariere si granite culturale, de varsta si nu numai. Chiar daca in prezent, programarea este insa privita ca o activitate cumva exclusivista, extrem de tehnica si inaccesibila, noile programe de educare a copiilor ofera posibilitatea de invatare si deprindere prin joaca.

 In plus, nu este greu sa ne imaginam evolutia rapida a tehnologiei, noi insine fiind martorii unui parcurs rapid. Mai deunazi, abia reuseam sa facem rost de telefoane greoaie, cu butoane, iar acum verificam emailurile, realizam rapoarte sau facem cumparaturi cu un singur swipe. Imaginati-va doar la ce realitate noua vor lua parte si vor construi copiii nostri.

 De aceea, este nu doar important, ba chiar vital ca cei mici sa fie familiarizati cu noile tehnologii, care ii vor ajuta nu doar la obtinerea unui job bun, avand un avans major fata de ceilalti, ba chiar ii va forma pentru viata de zi cu zi, in spiritul rezolvarii problemelor prin metode analitice, logice si matematice.

Gandirea computationala

Nu pare a suna romaneste si nici nu este usor de definit, insa cu siguranta va defini viitorul copiilor. In teorie, gandirea computationala reprezinta un set de abilitati care ne ajuta sa rezolvam probleme ce nu tin doar de job sau scoala, ci si de viata cotidiana. Acest tip de gandire cumuleaza o gama larga de instrumente din domeniul informaticii, precum gandirea logica, abstractizare prin eliminarea detaliilor inutile, evaluare, gandire matematica, descompunere si divizare in probleme mai mici.

 Folosind aceste moduri de gandire, putem gasi solutii la orice tip de probleme, cu sau fara implicarea calculatorului, iar copiii, prin capacitatea lor de invatare si setea lor de cunoastere vor reusi mult mai usor sa isi insuseasca aceasta modalitate de gandire, ducand de exemplu, o problema specifica si o solutie specifica in zona generalizarii si aplicarii in alte situatii ce nu par neaparat similare. Iar acest lucru va duce la o schimbare de paradigma a modului in care functioneaza lumea, schimbare ce va incepe cu copilul dumneavoastra.

Creativitate, flexibiltate, ingeniozitate

Este un mare cliseu faptul ca programatorii nu pot fi creativi, micilor programatori fiindu-le este cu atat mai simplu sa gandeasca flexibil si imaginativ, sau cum ne place noua sa spunem, “outside the box”. Modurile aproape infinite de codare si rezolvare a problemelor inspira copiii sa creasca armonios, sa isi dezvolte abilitatile nu doar repetitive si matematice, ci si imaginatia, spiritul liber. Fiecare proiect poate fi privit ca o compunere, o poveste in care poti identifica cu usurinta incipitul, intriga, desfasurarea naratiunii, punctul culminant si deznodamantul.

Si pentru ca mintile copiilor sunt flexibile si creative, scenariile pot fi diverse, o problema sau un task putand fi rezolvat in diferite modalitati, oferindu-le posibilitate sa isi puna amprenta personala si imaginativa.

Hard skills Soft skills

Programarea ii familiarizeaza cu notiunile abstracte, matematica si algoritmii logici facand parte din procesul de codare, fapt ce ii ajuta sa identifice si sa aplice reguli matematicologice si in viata reala. Mai mult decat atat, scrierea de cod se rasfrange si asupra capacitatii generale de a scrie, cei mici reusind astfel sa isi planifice activitatile, punandu-le pe foaie (a se citi computer 🙂 ), fapt ce conduce la o eficientizare generala a timpului.

De cealalta parte, si asa-numitele soft skills sunt imbunatatite, programarea fiind o modalitate de comunicare bazata pe logica. In plus, lucrul in echipa este stimulat, iar abilitati precum perseverenta, capacitatea de organizare, precum si focusul, capacitatea de concentrare sunt slefuite cu fiecare rand de cod scris.

Pregatirea pentru viata viitorului

Daca pentru generatia noastra era esential sa inveti formule matematice, fizice si chimice ori Istoria Literaturii Romane de la origini pana in prezent :), pentru copiii nostri programarea va fi echivalenta cu deprinderea scrierii de mana si a cititului. Ori cine nu va stii sa citeasca, nu va avea un viitor prea glorios.

Chiar si in prezent, majoritatea locurilor de munca impun notiuni de baza sau mai complexe de IT, pana si joburile din comert sau lucru cu amanuntul fiind digitalizate si computerizate. Imaginati-va numai cum va fi peste 20 ani!  De aceea, investitia in programare va fi nu doar castigatoare, ci ii va aduce celui mic o perspectiva noua asupra viitorului. Ii va pava calea catre succes, specialistii in programare continuand sa fie printre cel mai bine platiti si extrem de cautat. Iar oportunitatile de angajare se vor extinde vazand cu ochii.

Iar daca nu va dori sa fie angajat, cu atat mai bine! Este suficient sa scrie un soft eficient de logistica pentru marile companii de transport sau sa dea lovitura cu un joc nou, ori o aplicatie interactiva, iar viitorul lui va fi asigurat.

Pentru ca dumneavoastra v-ati asigurat!